Probioottien terveyshyödyistä vahva näyttö

Probiootit kiinnostavat tutkijoita ja niiden ravintolisäkäyttö osana ihmisten ravitsemusta on arkipäiväistynyt. Probiootteja saadaan ruokavalion kautta tavanomaisten elintarvikkeiden, kuten maitotaloustuotteiden muodossa tai niitä otetaan ravintolisinä. Probioottien vahva tieteellinen näyttö on vienyt probiootit myös viralliseen käypä hoito-suositukseen ja probiootteja voidaan käyttää myös lääkkeenä. Probioottien on havaittu stimuloivan immuunijärjestelmää, auttavan ruonsulatuselimistön sairauksissa, antibioottien aiheuttamassa ripulissa, infektioperäisessä ripulissa sekä erilaisissa allergioissa. Probiootit tukevat ruoansulatusta pilkkomalla proteiineja ja rasvoja. Laktoosi-intolerantit saattavat myös hyötyä probiooteista. Probiootit palauttavat antibioottikuurin jälkeen hyödyllisten bakteerien toimintaa. Probioottien tutkimus on aktiivista maailmalla ja myös Suomessa. Vuonna 2016 lääkäriseura Duodecimin myönsi vuoden 2016 arvostetun Matti Äyräpään palkinnon lastentautiopin professori Erika Isolaurille, jonka työryhmä on tutkinut lähes 20 vuotta probioottien eli maitohappobakteereiden terveysvaikutuksia. Palkinto huomioitiin mm. YLE Uutisissa. Vahvan myönteisen tieteellisen näytön lisäksi lähes aina eri ravitsemustekijöistä löytyy myös kriittisiä ja negatiivisia tutkimustuloksia. Näin tapahtuu luonnollisesti myös probioottitutkimuksen piirissä. Viimeisimpänä uutisointiin kaksi israelilaista tutkimusta. Esimerkiksi Yle ”Yleinen ravintolisä on monille hyödytön ja joskus jopa haitallinen” -otsikolla ja Helsingin Sanomat ”Terveysjogurteista ei välttämättä ole mitään hyötyä, esittää tutkimus – sen sijaan probiootit voivat sotkea suoliston toiminnan pahanpäiväisesti”.

Asiantuntijakommenttien mukaan tuoreet kohu-uutisoidut probioottitutkimukset eivät muuta nykykäsitystä probioottien hyödyistä.

”On hyvä korostaa, että probioottien terveysvaikutuksia on tutkittu tuhansissa tutkimuksissa, ja pari uutta tutkimusta ei mitätöi aikaisempia myönteisiä tutkimustuloksia. Hyvä kuitenkin aina pohtia, niiden mahdollisesti tuomaa uutta tietoa.”
 
”Kohu-uutisoinnilla ja aiheettomalla pelottelulla voi olla ikäviä vaikutuksia, jos probioottien käytöstä luopuvat ne, joille valmisteista on suuri akuutti hyöty.”
 
Myös probioottien käytön taloudellista merkitystä on tutkittu. Tutkimusten mukaan probioottien käyttö tuottaisi kansantaloudellisesti säästöjä mm. vähentämällä antibioottiripulia ja toiminnallisia suolistovaivoja ja myös vähentämällä ylähengitysteiden infektioita, töistä poissaoloja ja antibioottien tarvetta.”
 
”Tuoreessa kohu-uutisoidussa tutkimuksessa todettiin, että bakteeriseos ei kaikissa tapauksissa kolonisoitunut suolistoon. Se ei kuitenkaan ole ainut merkityksellinen asia probioottien terveysvaikutuksien näkökulmasta. Tiedetään, että yleisestikin probioottien kiinnittyminen suolistoon on vain tilapäistä. Se kestää yleensä vain muutamasta päivästä pariin viikkoon. ”
 
”Kaikki probiootit eivät kuulu ihmisen normaalien suolistobakteerien joukkoon. Joskus on kuitenkin hyvä, että niiden saantia ylläpidetään niin kauan, että suolistomme oma hyödyllinen bakteerikanta vahvistuu ja saa jälleen yliotteen organismien välisessä biologisessa sodankäynnissä. Muutos suolistossa on hidas usein kuukausia kestävä.”
 

Probiooteilla vahva tutkimusnäyttö terveyshyödyistä

 Näyttö probioottien terveyshyödyistä on vahvinta:
-Antibioottihoidon aikana ja jälkeen normalisoimaan suoliston tervettä bakteerikantaa
-Helikobakteerin hoitoon tarkoitettujen antibioottien sivuvaikutuksia lievittämään
 
Toiseksi vahvin näyttö probioottien tehosta on seuraavissa tiloissa:
-Atooppisessa ekseemassa
-Imetyksen aikaisissa allergioissa
-Hampaiden reikiintymistä vähentävänä
-Sairaalainfektiosta johtuvassa ripulissa
-Lasten hengitystieinfektioissa vähentänyt sairastelupäiviä
-Ripulissa
-Vaikuttanut positiivisesti vauvojen kasvuun
-Lyhentäneet infektiotyyppisen ripulin kestoa
 

Probiootit Käypä hoito-suosituksissa:

Lääketieteellisen tutkimusnäytön ansiosta probioottien käyttö on otettu mukaan myös Käypä hoito -suosituksiin. Käyttöalueiksi mainitaan:
-”Probioottivalmisteita voidaan käyttää sekä aikuisten että lasten akuutin ripulin hoidossa ja antibioottiripulin ehkäisyssä. Probiootit saattavat lyhentää ripulin kestoa noin vuorokauden verran ja ehkäistä ripulin pitkittymistä.”
-”Probioottivalmisteita voidaan käyttää antibioottihoitoon liittyvän ripulin ehkäisyyn. Probiootit ilmeisesti pienentävät antibioottihoitoon liittyvän ripulin riskiä noin 50 %.”
 

Lopuksi

Probioottien terveyshyödyistä on vahva tieteellinen näyttö ja tällä hetkellä probiootit kiinnostavat sekä kotimaista, että kansainvälistä ravitsemustutkimusta. Probioottien hyödyt ovat suuren mielenkiinnon kohteena ja odotettavissa on lisää uutta tutkimusta terveytemme puolesta taistelevien probioottien vaikutukista.
 
 Tohtori Matti Tolosen katsaus probiooteista TÄSTÄ.

 
Lähteitä:
-Kajander K, et al. A probiotic mixture alleviates symptoms in irritable bowel syndrome patients: a controlled 6-month intervention. Aliment Pharmacol Ther. 2005 Sep 1;22(5):387-94.
-Rautava S, et al.. Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J.Allergy Clin.Immunol. 2002;109(1):119-121
-Rosenfeldt V, et al. Effect of probiotic Lactobacillus strains in children with atopic dermatitis. J.Allergy Clin.Immunol. 2003;111(2):389-395.
-Sazawal S, et al. Efficacy of probiotics in prevention of acute diarrhoea: a meta-analysis of masked, randomised, placebo-controlled trials. Lancet Infect Dis. 2006 Jun;6(6):374-82.
-Sykora J, et al. Effects of a specially designed fermented milk product containing probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 and the eradication of H. pylori in children: a prospective randomized double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2005 Sep;39(8):692-8.
-Komaroff AL. The Microbiome and Risk for Atherosclerosis. JAMA. Published online May 14, 2018. doi:10.1001/jama.2018.5240
-Kobyliak N, Falalyeyeva T, Boyko N, et al. Probiotics and nutraceuticals as a new frontier in obesity prevention and management. Diabetes Research and Clinical Practice. 2018 May 14. pii: S0168-8227(18)30394-2. doi: 10.1016/j.diabres.2018.05.005.
-Rautava S. Kuka hyötyy probiooteista? Suomen Lääkärilehti 2017;3:134–135.
-Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Review.
-Internationaö Journal of Molecular Sciences. 2017 Dec 7;18(12). pii: E2645. doi: 10.3390/ijms18122645. Free Full Text pdf
-Vandeputte D, Kathagen G, D’hoe K, et al. Quantitative microbiome profiling links gut community variation to microbial load. Nature 2017 doi:10.1038/nature24460
Probiotics Promising for Mild to Moderate Depression. 13th World Congress of Biological Psychiatry. Poster P-05-015, presented June 19, 2017.
-Wallace CJK, Milev R. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: A systematic review. Annals of General Psychiatry 16(1) December 2017 Free Full Text pdf
-Zhang Q, Wu Y, Fei X. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials DOI: 10.1080/09637486.2016.1181156 Free Full Text
-Khalesi S, Sun J, Buys N, Juasinghe. Effect of Probiotics on Blood Pressure. A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. HYPERTENSIONAHA.114.03469 Published online before print July 21, 2014, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03469
-Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
-Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035
-P Österlund, T Ruotsalainen, R Korpela, M Saxelin, A Ollus, P Valta, M Kouri, I Elomaa, H Joensuu. Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. British Journal of Cancer. 2007; 97, 1028-1034.
https://www.nature.com/articles/6603990

Ajankohtaista

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Voimassa 1.10.2008 alkaen.

Yleistä verkkokaupasta

Terveyskioski on Luontaistuote Oulun Natural Oy:n (Y: 0927255-5) – jäljempänä Natural – ylläpitämä verkkokauppa. Terveyskioski myy luontaistuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille, joista jäljempänä käytetään nimitystä kuluttaja.

Natural sitoutuu noudattamaan toiminnassaan Suomen Suoramarkkinointiliitto ry:n (SSML) Reilun Pelin Sääntöjä ja Sähköisen Kaupankäynnin Sääntöjä sekä kuluttajakaupasta säädettyjä lakeja.

 • Kaikki tuotteet myydään sellaisina kuin ne ovat.
 • Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
 • Maksutapoina verkkopankit, yleisimmät luottokortit, Jousto Laskulla*, Jousto Osamaksulla* tai maksu myymälään (vain jos toimitustapana Nouto).
 • Toimitustapana on postitus, nouto Oulun Limingantullin myymälästämme sekä kotiinkuljetus Ouluun ja ympäristökuntiin (max 25 km).
 • Ostokuitti tai laskukopio tulee säilyttää virhevastuuta varten.
 • Tuotteilla 14 päivän palautusoikeus mikäli tuote on käyttämätön.

Tilaaminen

Asiakas sitoutuu jokaisen tilauksen yhteydessä kulloinkin voimassa oleviin sopimus-, tilaus- ja toimitussehtoihin, jotka koskevat toimituksia. Tilauksia toimitetaan ainoastaan Suomen sisälle.

Tilauksen yhteydessä asiakkaan tulee aina ilmoittaa:
 • nimi
 • postiosoite
 • sähköpostiosoite
 • puhelinnumero

Yhteydenpito osapuolten välillä tapahtuu sähköpostilla ja puhelimitse. Asiakas sitoutuu tilauksen tekemisen jälkeen tarkkailemaan sähköpostiaan. Sitova kauppasopimus tulee voimaan, kun asiakas on jättänyt tilauksen. Järjestelmä vahvistaa tilauksen automaattisesti sähköpostilla.

Naturalin vastuu tuotteen huonosta saatavuudesta, viranomais- tai maahantuontirajoituksista tai kuluttajavaateista rajoittuu aina maksimissaan kaupan purkamiseen ja maksettujen rahojen palauttamiseen.

Kaikki Terveyskioski verkkokaupassa myytävät tuotteet myydään sellaisina kuin ne ovat. Mikäli asiakas ei hyväksy tuotepaketin sisältöä, tulee hänen palauttaa tuote 14 päivän palautusoikeuden puitteissa käyttämättömänä takaisin palautusosoitteeseen. Natural varaa oikeuden valikoida asiakkaansa.

Hinnat

Hinnaston hinnat sisältävät arvonlisäveron, mutta eivät kuljetusta. Ostoskori kertoo aina toimituskulujen suuruuden. Kaikkien tuotteiden tuotetiedot näkyvät kotisivuillamme. Yhden ostoksen toimitusmaksu on 4,50 € riippumatta tuotteiden lukumäärästä. Yli 50 € tilaukset toimitamme ilman toimituskuluja. Ostokori huomioi tämän alennuksen automaattisesti. Postin kotipaketin hinta on 9,90€.

Toimitustapa: Posti

Terveyskioski toimittaa tuotteitaan asiakkailleen yleensä 1-3 arkipäivän toimitusajalla. Pyrimme ilmoittamaan jos tuotteen käsittelyaika on enemmän kuin 3 päivää. Ennakkotilaustuotteilla on pidempi toimitusaika ja nämä tiedot löytyvät tuotetietojen yhteydestä. Jos tuoteen yhteydessä on kerrottu, että tuotetta ei löydy varastosta, on toimitusaika noin 10 vuorokautta.

Kaikki yhden tilauksen tuotteet toimitetaan asiakkaalle samassa lähetyksessä. Jos yhdellä tuotteella on pidempi toimitusaika, toimitetaan koko toimitus asiakkaalle samaan aikaan. Jos asiakas haluaa saatavilla olevat tilauksen tuotteet heti, on hänen tehtävä kaksi tilausta, joista veloitetaan kaksi postituskulua. Kuluttajalla on oikeus peruuttaa tilaus.

Tilauksen peruutukset suositellaan tehtäväksi asiakaspalvelun kautta. Natural on vastuussa mikäli tavara vahingoittuu tai katoaa asiakkaalle kuljetuksen aikana. Tavaran vahingoittuessa tai kadotessa kuljetuksen aikana asiakkaalta Naturalille on asiakas tai Suomen Posti Oy vastuussa.

Toimitustapa: Nouto myymälästä

Jos valitset toimitustavaksi noudon myymälästä, tuotteet ovat noudettavissa valmiiksi pakattuina tilauksesta seuraavana päivänä klo 11:00 valitsemastasi myymälästä myymälän aukioloaikoina (Limingantulli ma-pe 10-20, la 10-18). Maksu verkkokaupassa tai myymälässä.

Toimitustapa: Kotiinkuljetus Oulussa ja ympäristökunnissa

Kun tilauksesi summa on yli 50 €, voit valita toimitustavaksi myös Kotiinkuljetuksen Oulussa ja sen ympäristökunnissa. Kotiinkuljetuspäivät ovat ma, ke ja pe, toimitukset tapahtuvat klo 15-19 välillä. Tilaus on tehtävä viimeistään edeltävänä päivänä klo 19 mennessä, paitsi maanantain kotiinkuljetuksiin tilaus on tehtävä viimeistään sunnuntaina klo 16 mennessä. Maksu verkkokaupassa.

Tilausta tehtäessä on annettava tarkka toimitusosoite ja matkapuhelinnumero. Lisäksi Lisätietoja-kenttään on annettava toimitusaikatoive.

Kotiinkuljetusten hinnasto:
0-5 km Kauppakeskus Valkeasta, 5 € (yli 100 € ostoksesta ilmainen)
5-15 km Kauppakeskus Valkeasta, 10 € (yli 100 € ostoksesta ilmainen)
15-25 km Kauppakeskus Valkeasta, 15 € (sis. koko Haukipudas, Kempele ja Oulunsalo vaikka yli 25 km)

Huomioitavaa! Verkkokauppamme tarjoaa teknisistä rajoitteista johtuen Kotiinkuljetus-toimitustavan vaikka tilauksen summa olisi alle vaadittavan 50 €. Kotiinkuljetusta ei voi kuitenkaan valita toimitustavaksi, mikäli tilauksen summa on alle 50 €. Valitse tällöin joko postitus tai nouto myymälästä. Otathan huomioon myös, että etäisyydet katsotaan Google Maps-kartalta, lähtöpisteenä Kauppakeskus Valkea, Oulu.

Maksuehdot

Kuluttajakaupassa maksu tapahtuu luottokortilla, verkkopankissa, Jousto Laskulla*, Jousto Osamaksulla* tai myymälässä (vain jos toimitustapana Nouto). Luottokortti- ja verkkopankkimaksuissa käytämme palveluntarjoajana Checkout Finland Oy:tä. Natural ei maksa korkoa etukäteen maksettujen tilausten rahoille.

*Osta tuotteitamme helposti ja turvallisesti myös Jousto Laskulla tai Jousto Osamaksulla. Palvelun tarjoaa kotimainen Jousto maksutapa. Jousto Laskulla saat 14 vrk maksuaikaa (laskutusmaksu 4.90 €) ja Jousto Osamaksulla max. 12 kk maksuaikaa (laskutusmaksu 4,90 € ja kuukausikorko 2,42 %).

Palautusoikeus

Kuluttajalla on 14 päivän palautus- ja vaihto-oikeus postipaketin vastaanotto- / noutohetkestä alkaen (mukaanlukien viikonloput ja pyhäpäivät, poislukien noutopäivä). Tuote on palautettava tai vaihdettava viimeistään 14. päivää seuraavana arkipäivänä. Palautusoikeus koskee vain käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita. Palautuksesta maksetut rahat siirretään takaisin palauttajan erikseen ilmoittamalle pankkitilille.

Vastaanotto- tai noutohetkeksi katsotaan se päivä jolloin paketti on toimitettu kuluttajalle tai noudettu postista. Asiakkaan velvollisuus on todistaa tämä päivä esimerkiksi kuitin avulla.

Palautusoikeutta ei ole tuotteen luonteen johdosta avatuilla tai millään muilla myyntikelvottomilla tai käytetyillä tuotteilla.

Tuotepalautukset aina:
a) Alkuperäisessä paketissa (hyvin pakattuna) ilman turhia merkintöjä
b) Mukana kopio kuitista/lähetteestä
c) Mukana oheinen lomake oikein täytettynä
d) Viimeistään 14 päivän kuluessa ostohetkestä.

Aiheettomista palautuksista veloitamme toteutuneet kulut asiakkaalta. Puutteellisesti palautetut tuotteet lähetämme asiakkaan kustannuksella takaisin. Kun palautat tuotteen täytä oheinen lomake tarkasti ja liitä se mukaan palautukseen:

» Palautuslomake

Helpoiten palautuksen voi tehdä Postin konttorissa. Mainitsemalla asiakaspalautusnumeron (löytyy yllä olevasta palautuslomakkeesta) palautus on maksuton. Lisäksi saat palautuksesta tositteen, jolla palautus voidaan myöhemmin todentaa. Palautusosoite on:

Luontaistuote Oulun Natural Oy
Isokatu 24
90100 Oulu

Lomakkeen avaamiseen tarvitset Adobe Acrobat ohjelman, jonka voit ladata osoitteesta http://www.adobe.com/

Noutamattomista ja meille palautuneista paketeista peritään toimituskulut.

Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste

Rekisterinpitäjä:
Luontaistuote Oulun Natural Oy
Terveyskioski / Rekisteriasiat
Isokatu 24
90100 Oulu

Rekisteriasiat:
Kirjallisiin rekisteröintiä koskeviin ongelmiin ja palautteisiin vastataan viimeistään kahden arkipäivän kuluessa.

Rekisterin nimi:
Naturalin kuluttaja-asiakasrekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus:
Käsittelyn tarkoituksena on asiakassuhteen hoitaminen, asiakkaan ja Naturalin oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttaminen sekä henkilötietolain mukainen henkilötietojen käsittely verkkopalveluihin liittyviin tarkoituksiin, tutkimustoimintaan, Naturalin ja/tai sen yhteistyökumppaneiden, mainostajien tms. mainonnan ja/tai suoramarkkinoinnin suuntaaminen asiakastietojen perusteella Naturalin viestimien ja palvelujen kautta luovuttamatta henkilötietoja ulkopuoliselle taholle.

Rekisterin tietosisältö: Rekisteri sisältää maksimissaan seuraavat tiedot asiakkaista:
 • Yhteystiedot (nimi, yhteystiedot (osoite) yhteydenottoa varten)
 • Tunnistustiedot (salasana/käyttäjätunnus)
 • Demografiatiedot (ikä, ammatti yms.)
 • Kiinnostustiedot (eri tuoteryhmät)
 • Lupatiedot
 • Asiakassuhteen päättymistiedot

Rekisterin säännönmukaiset tietolähteet:
Tietolähteenä ovat verkkopalvelun asiakkaaksi rekisteröitymisen yhteydessä sekä asiakassuhteen kestäessä asiakkaalta kerättävät tiedot. Henkilötietojen päivittämiseen saatetaan käyttää väestörekisteriä.

Säännönmukaiset tietojen luovutukset:
Rekisterinpitäjä ei luovuta asiakkaiden henkilötietoja ulkopuolisille. Mikäli asiakkaiden tietojen luovuttaminen Naturalin ulkopuolelle tulee ajankohtaiseksi, asiakkailta pyydetään etukäteen asianmukainen suostumus.

Tietojen poistaminen:
Tietoja voidaan poistaa asiakkaan vaatimuksesta tai asiakassuhteen loppumisen vuoksi. Lisäksi tietoja voidaan joutua poistamaan valvonnan seurauksena, mikäli asiakas väärinkäyttää palvelua tai harjoittaa palvelun avulla rikollista toimintaa tms.

Rekisterin suojauksen periaatteet:
Henkilötiedot säilytetään luottamuksellisina. Naturalin tietoverkko ja laitteisto, jolla rekisteri sijaitsee on suojattu palomuurilla ja muin teknisin toimenpitein kuten kryptauksin huomioiden toimenpiteiden aiheuttamat kustannukset.

Kielto-oikeus:
Asiakkaalla on oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen ja käsittely suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia varten.